klubbmagasin for sarpsborg 08

utgave 1 - 2023

En yngre og bedre tropp enn på lenge

Sarpsborg 08 har en langt yngre tropp enn på flere år. Troppen er kanskje også en av de beste på flere sesonger. Sportssjef Thomas Berntsen er fornøyd foran seriestart.

-Det er vanskelige vurderinger når man skal sette en spillerstall opp mot hverandre, men vi er godt forspent i alle lagdeler.

Thomas Berntsen.

"

Tekst: Jon Henriksen
Foto: Jarl Morten Andersen

Det blir en spennende sesong med muligheter til en god tabellplassering for vår del, mener sportsjef, Thomas Berntsen.

Sarpsborg 08 har hatt mange skader i oppkjøringen. Det har skapt noe usikkerhet, men det har aldri væt noen krise.

Smell- og bruddskader
-Vi har hatt stang ut når det gjelder skader i vinter. Det har vært smellskader og bruddskader, men det er lite vi kan gjøre med akkurat det. Noen typer skader kan man jo unngå, men i dette gamet her, må man forvente at noe skje på skadefronten.

Med såpass mange langtidsskader, er det knyttet spenning til om treningshverdagen har vært god nok. Thomas Berntsen er ikke nevneverdig bekymret.
-Vi har trent hardt nok, så vi skal nok stå løpet ut i hver kamp. Stallen er solid og ganske robust.

Fin blanding
Thomas Berntsen er glad for at spillertroppen denne sesongen består av en fin blanding rent aldersmessig. Klubben måtte forynge stallen, for det begynte å bli for mange spillere rundt 30 år.
-Gjennomsnittsalderen er sunket til ca. 25 år, så det er vi veldig godt tilfredse med. Vi har nå seks unge, lokale spillere som trener jevnlig med oss, i tillegg til andre unge gutter og to lokale veteraner. Det er en miks vi kan være stolte av, sier Berntsen.

Eliteserien i fotball er under utvikling i stort tempo. Ikke minst er pengebruken stor. Det har blitt en slags lønnsadel, der Bodø/Glimt og Molde fører an. Flere andre klubber bruker også mye penger på spillerforsterkninger.

Blir utfordret
-Vi har vårt budsjett og vår lønnspolitikk, men vi utfordres hele tiden. Så langt henger vi med, men folk skal være klar over at det er utfordrende å holde seg på topp i dagens fotball. Rammebetingelsene endres hele tiden og toget i norsk fotball går fort. Dette er ikke sutring, for vi har altså sydd sammen en flott gjeng med fotballspillere og trenere, men jeg ønsker å være og konkret og ærlig. Penger betyr mer enn noen gang. Vi må forholde oss til realitetene

Den erfarne og karismatiske sportssjefen legger ikke skjul på at de to klubbene som bruker mest penger, Bodø/Glimt og Molde, også denne sesongen ville innta tabelltoppen. Deretter følger kanskje Rosenborg.
-Jeg er usikker på hva Rosenborg vil prestere. Kanskje vil Brann og Lillestrøm snuse på en topplassering. Samtidig vet vi at det alltid er en etablert klubb eller to som snubler, så det er vrient å tippe utfallet av årets sesong.

Fra nummer fire til ti
-Hva med Sarpsborg 08?
-Utgangspunktet er at vi skal være best av de dårligste lagene. Det vil si at en sjuendeplass er det første målet og der vi bør ligge fra start av. Makter vi dette, så er nemlig veien opp til en tredje eller fjerdeplass liten når det hele skrus til på høsten. Vi må henge oss på i dette midtsjiktet og ikke få lange perioder der vi ikke tar poeng. Mellom fjerde og tiende plass er realistisk.
-Har klubben et spissproblem siden det er gjort mange bytter fra kamp til kamp, og ingen storscorer har meldt seg på?

Fått mer ansvar
-Vi har fire rene spisser, samt flere gode offensive midtbanespillere. Laget er godt forspent offensivt i utgangspunktet. Vi har levert gode resultater, scoret en del mål og vunnet mange kamper, selv om prestasjonene har variert, fastslår sportsjefen.

Thomas Berntsen har fått utvidet ansvar foran denne sesongen. I år er sportsjefen sjef med stor S. Han har fått ansvar for all sport i klubben, og han syns ikke ansvaret tynger. Snarere tvert i mot er det bedre å ha totalansvaret og full oversikt over alt som skjer innen sport i klubben.

-Spillerlogistikk er en side av dette, men vel så viktig er at vi har trenere som er fantastiske. Vi har også et medisinsk apparat av beste merke. Totalt sett har vi det meste på stelt, og det er viktig at helheten fungerer best mulig. Hadde det ikke vært såpass komplisert å drive i denne bransjen, kunne vi sendt hjem alle som var rundt laget og overlatt alt til spillerne selv. En slik tanke går selvsagt ikke.

Har salgbare spillere
Når det gjelder unge spillere fra egne rekker, som alltid er et hett tema, sier Thomas Berntsen:
-Det trenes hardere og bedre blant de unge i klubben enn tidligere. Først steg er å trener mer mens man er ung, slik at man står best mulig rustet om muligheten til ta steget opp til senior kommer. Klubbe har lagt seg på en mye bedre linje, som vi gi resultater på sikt. Det kreves litt tålmodighet.

-Hva med salgbare spillere? Har klubben noen objekter det er mulig å tjene penger på denne sesongen?
-Vi skal selge spillere for seks millioner brutto, ifølge budsjettet, i 2023. Det er nok innen rekkevidde. Er vi dyktige og heldige kan det bli større inntekter, men jeg vil ikke røpe noen navn. Det er for tidlig i sesongen til akkurat det, men det finnes lovende, gode spillere hos oss som markedet vil ha. Som alltid er det snakk om timing og riktig pris, sier Thomas Berntsen.

Building, Smile, Window, Font
Property, Window, Building, Smile, Poster, Font

Utgangspunktet er at vi skal være best av de dårligste lagene

Thomas Berntsen.

"

Sports equipment, Ball game, Joint, Player, Football, Soccer, Grass, Sneakers

Offensiv Billborn-ball også i år

Stefan Billborn går inn i sin andre sesong som hovedtrener i Sarpsborg 08. Han lover 08-patriotene offensiv fotball også i år.

-Motstanderen skal få tilpasse seg oss, og ikke omvendt

Dette gikk galt
-Hva gikk egentlig galt i denne perioden?
-Analysene våre, viser at det var sammensatt og mange faktorer som slo inn på en gang. En rekke personlige feil, fire røde kort, feilvurderinger av oss som trenere og litt uflaks, er hovedtrekkene.

- Det at vi hadde så mange ulike måter å tape på, gjorde det noe vanskelig å ta tak i de konkrete utfordringene. Imidlertid skulle vi nok ha vært mer trofaste mot grunnprinsippene i vårt spill i motgangen. Vi rotet det litt til, men det snudde mot Ham. Kam. på en helt eventyrlig måte, til tross for at akkurat den kampen kanskje var den svakeste kampen av alle disse kampene.

På godt og ondt

Sarpsborg 08 har hatt mange langtidsskader i oppkjøringen til årets sesong. Heldigvis har de fleste kommet tilbake nå ved seriestart. Skadene har påvirket treningshverdagen både på godt og ondt.

-Når så mange gode spillere er borte fra treningene i en lang periode, kan treningsintensiteten falle. Det at tempoet blir lavere skjer litt umerkelig over tid og kan skape utfordringer, men vi har trent godt og hatt fokus på dette. Det positive midt opp i alt sammen, er at de nest beste spillerne har fått spilt flere kamper enn de ellers ville ha gjort. Med flere minutter i beltet, har vi fått en mer homogen og sterk tropp. Bunnivået har blitt høyere enn det var, understreker Stefan Billborn, som fortsatt trives utmerket i Sarpsborg by og i Sarpsborg 08.

-Jeg har det fantastisk her. Spillerne, trenene, det fysiske teamet, administrasjonen og alle de frivillige fungerer sammen som en helhet. Hver arbeidsdag er en sann glede.

Light

Tekst: Jon Henriksen
Foto: Jarl Morten Andersen

DNA-et til Billborn, hans assistent Joackim Björklund og resten av apparatet rundt A-laget til Sarpsborg 08, er syn9nymt med fremoverrettet fotball. Det skal skapes mange sjanser og forhåpentligvis nesten like mange mål. Kjedelig vil slik fotball aldri bli.

Diktere matchene
-Vi skal underholde etter beste evne. Motstanderne skal få tilpasse seg oss, og ikke omvendt. Vi skal spille som et stort lag med selvsikkerhet og prøve å diktere matchene, selv om vi i perioder naturligvis også må forsvare oss, sier Stefan Billborn.

-Forbudt å slå langpasninger?
-Nei, når det er nødvendig skal forsvarsspillerne og keeperne sparke langt. Spillerne må visualisere og ha godt sidesyn, for å ta riktige valg. Ser en keeper til venstre uten å blikke til høyre gjøres det feil, men slå hardt og langt om man er usikker.

Offensivt prosjekt
Stefan Billborn utstråler en stoisk ro, han er akademisk i sine resonnementer og fotballfaglig sterk. Dog uten å bli tørr og kjedelig. Det er litt slik at du raskt blir overbevist og tror på hans offensive fotballprosjekt.
-Jeg tror det blir en artig sesong i år, sier han uten å nøle.

Andre karaktertrekk

-Har du en bedre og bredere spillertropp i april i år sammenlignet med april i fjor?
-Det er vanskelig å si noe helt konkret om akkurat det, men har kanskje det. Uansett har vi spillere med andre karaktertrekk enn vi hadde forrige sesong. Det kan slå positivt ut når kampen om poengene kommer.

Sarpsborg 08-treneren påpeker at laget i år har minst to spillere med X-faktor. Det manglet forrige sesong. Spillerne han tenker på er Simon Tibbling og Bonsu Bah. Førstnevnte har tatt store steg fra i fjor.

Gode nykommere

-Begge er gode én mot én, de kan dra av en mann og skape ubalanse. Jeg har stor på at begge vil tilføre oss tempo og kreativitet.

Nykommerne Jeppe Andersen og Ramon Pascal Lundqvist er Stefan Billborn også sikker på vil bidra mye.

Treneren utdyper:
-Jeppe har en enorm erfaring med 250 kamper på toppnivå, mens Pascal har spilt i flere store ligaer. Han trenger bare spilletid, og vi skal være tålmodig. En spiller som har spilt lite og blitt byttet inn og ute i flere sesongen, får et selvbilde som ikke er det beste. Pascal skal vi gjøre en til solid og god spiller, slik han var tidligere.

I tillegg viser spillere som Bjørn Inge Utvik og Victor Torp stor progresjon om vi sammenligner med 2022-sesongen. Det er viktig at de som har vært med på Billborn-fotballen en periode opplever ny fremgang.

Spille uten ren spiss?
-Har vi et spissproblem denne sesongen?
-Nei, det vil jeg ikke si. Vi har tre-fire rene spisser som kjemper om den plassen. Gustav Mogensen er en av dem, og i dette tilfelle må vi huske at unggutten har vært alvorlig skadet og vært ute av det i to år. Her tar det også tid før han finner formen og kamprytmen.

-Kan det være aktuelt å spille uten en rendyrket spiss?
-Absolutt. I noen kamper kan vi med hell spill med to i den såkalte tier-rollen isteden. V har flere valgmuligheter. Kunsten blir å komme inn i pasningssonen og være dedikert, mer bestemte i avslutningsøyeblikkene. Vi har tilstrekkelig med sjanser i kampene, og er gode helt fram til siste fase, men vi må score flere mål ved å være mer konsentrerte og bestemte.

Ikke åtte tap på rad noe mer
I fjor hadde Sarpsborg 08 åtte tap på rad. Det var en tung periode for spillerne, trenerteamet og ikke minst supporterne. Stefan Billborn stod oppreist og med rak rygg i motgangen. Han håper at dette ikke skjer igjen.
-Som fotballtrener kommer jeg ikke til å oppleve åtte tap på rad noe mer. Hvis det skjer i Sarpsborg 08 en gang til, så får jeg sparken, sier Billborn og smiler bredt.

Minst to spillere har spennende X-faktorer, og er gode én mot én

Stefan Billborn

"

Sarpsborg 08 har en langt yngre tropp enn på flere år. Troppen er kanskje også en av de beste på flere sesonger. Sportssjef Thomas Berntsen er fornøyd foran seriestart.

Font
Organism, Font
Sports jersey, Football equipment, Beard

-Gnisten og motivasjonen er på topp

Joachim Thomassen ble skadet forrige sesong og spilte færre kamper enn normalt. Nå melder lagkapteinen snart spilleklar igjen. Mer motivert enn på lenge.

Joachim Thomassen etter mange måneder med rehabilitering:

Bli mer stabile
Joachim Thomassen har kontrakt med Sarpsborg 08 ut denne sesongen. Det er ikke startet noen forhandlinger om videre spill, forklubben, men det kommer på et senere tidspunkt. -Hva kan man forvente av årets utgave av Sarpsborg 08? -Vi har hatt en del skader under oppkjøringen. Det kan påvirke noe, men alt i alt mener jeg at vi bør sikte oss inn på en plassering på tabellens øverste del. Imidlertid må vi bli mer stabile og vi tåler ikke lange perioder uten poengfangst, for da får vi problemer. Jeg er optimist på lagets vegne, for vi har mange gode spillere i stallen.

Bicycles--Equipment and supplies, Sports uniform, Human body, Bicycle clothing, Cycling shorts, Outerwear, Jersey, Sleeve

Tekst: Jon Henriksen
Foto: Jarl Morten Andersen

Det har blitt hundrevis av timer på gymmen for rehabilitering framfor fotballspill på Joachim Thomassen de siste månedene. En skade i en sene, som forplantet seg helt opp i lysken, har ført til at «Jokke» har trent alternativt og hvilt ganske mye.

Punkt og prikke

-Jeg har hatt god hjelp av en spesialist i Oslo på slike skader, og det har vært til god hjelp. Jeg har fulgt hans opplegg til punkt og prikke. I tillegg har klubbens medisinske apparat stilt opp. Vi har hatt et godt samarbeide hele veien, og det er disse som har hatt den daglige behandlingen og oppfølging av skaden, sier Thomassen. Hvis går etter planen, kan Joachim Thomassen være aktuell for spill igjen i månedsskifte april/mai. Han har trent med ball igjen og kommer gradvis mer med i treningshverdagen.

Gleder seg

-Det er naturligvis trist å være langtidsskadet, men på en annen måte har det gått greit. Jeg har fått sett mye fotball fra tribunen, altså i fugleperspektiv. Det har sin verdi det også, men det eneste man vil er jo å være på banen hver dag, men jobben må gjøres i gymmen når skader oppstår. - Samtidig må man huske på at skader er en del av toppfotballen, og nå fikk jeg min dose. Det er lenge siden jeg har vært skadet, så det er på mange måter en form for læring i det også. Det er om å gjøre og ikke grave seg ned, selv om man er skadet. Gjør det beste ut av situasjonen, er Joackims råd. 34-åringen er imidlertid ikke mett av fotballen. Han gleder seg til en ny sesong, og sier: -Jeg har beholdt gnisten og lysten. Jeg er mer motivert enn på lenge. Egentlig tror jeg at jeg har flere gode år igjen på fotballbanen. Mange gir seg for tidlig, og det har jeg altså ikke tenkt å gjøre så lenge jeg syns det er morsomt å holde på.

Joachim Thomassen har hundrevis av timer i gymmen bak seg de siste månedene. Nå er han snart spilleklar igjen.

Vehicle registration plate, Automotive lighting, Wheel, Tire, Car, Hood, Grille
Vehicle registration plate, Automotive tire, Car, Wheel, Hood

VAR-teknologien er på plass

VAR, altså videodømming, er som kjent innført i norsk fotball. Sarpsborg 08 har vært en del av et pilotprosjekt, og nå er teknologien på plass og klar til bruk mot Bodø Glimt i seriestarten 10. april.

Tekst: Jon Henriksen
Foto: Jarl Morten Andersen

I fire helger under oppkjøringen til sesongen har Sarpsborg stadion vært arena for et omfattende pilotprosjekt. Bortsett fra noen små utordringer, er konklusjonen at det meste har gått på skinner.

Sarpsborg 08 klare

-Vi er rigget og klare, og alt skal styres fra VAR-rommet i Oslo, opplyser kommersiell leder i Sarpsborg 08, Pål Tønnesen. Sarpsborg 08 er i utgangspunktet positive til at VAR blir innført. Rutinene på hvordan dette skal fungere blir bedre og bedre. -Det er bedre med 20 sekunder stopp i spillet og få en korrekt avgjørelse, sier Pål Tønnesen, som roser Roar Johansen. Han har vært en pådriver i arbeidet med Var og han har sittet i prosjektgruppa til VAR og har vært Norges Toppfotballs representant på vegne av de 16 Eliteserieklubbene. Han er også ansvarlig for VAR-opplevelsene publikum får på alle Eliteseriekampene.

Ingen stor tidstyv

Roar Johansen er nå ansatt i en prosjektstilling i Norges Fotballforbund ut 2023. Det har vært en viss frykt i det norske fotballmiljøet i forhold til at det vil bli mange forsinkelser i spillet, men den frykten deler ikke Pål Tønnesen. -Statistikk viser at innkast og drøying ved faste situasjoner, som frispark, er en større tidstyv. Vi tror VAR blir bra for alle involverte, sier han.

-Alt er klart for VAR-dømming, fastslår kommersiell leder i Sarpsborg 08, Pål Tønnesen.

Mogensen vil slå tilbake etter tøff skade

Han ble hentet skadet i sommer og har brukt tid på å spille seg i form. I år håper Gustav Mogensen å vise seg fram for Stadion-publikummet.

Sports uniform, Shorts, Jersey, Soccer, Player, Sportswear

Tekst: Alexander Klaussen
Foto: Asbjørn Hansen

- Jeg har vært langt nede mentalt. I noen perioder har man tenkt på om man i det hele tatt får spille fotball igjen. Det har vært flere tilbakeslag, spesielt med kneet. Det har ikke sett så lyst ut, sier Gustav Mogensen.

Hårete målsetting for debutsesongen

Det danske spisstalentet ble spådd en stor framtid i fotballen da han ung ble hentet til Brentford. Skader satte imidlertid stopp for det flere trodde ville bli en rakettkarriere. Det lot Mogensen seg prege av, selv om han utad forsøkte det han kunne å framstå så rolig som mulig. - Utenfra kan det ha sett ut til å gå bra, men når man er hjemme, kan man være trist og gråte. Det er ens karriere og drøm å være fotballspiller, så sitter du alene i England med et kne som overhodet ikke fungerer. Det var vanskelig, men det har satt preg på den jeg er i dag. Jeg motstår motgang mye mer i dag, sier han. Sportssjef Thomas Berntsen har alltid vært tydelig på potensialet dansken har, men visste også at klubben tok en viss risiko med å hente en skadet spiller til Sarpsborg 08. Nå er imidlertid dansken tilbake for fullt - sulten og klar for å ta Eliteserien med storm. - Jeg har et mål om å score ti mål i år. Jeg ble ekstremt motivert da jeg ble skadet, men det også veldig hardt mentalt når man fikk vite om korsbånd og menisken. Jeg setter mye mer pris på karrieren og det å spille fotball nå enn jeg gjorde før skaden. Det er også noe man lærer, sier han.

Motebevisst

I Sarpsborg trives Mogensen godt. Tunevannet og sentrum er to steder han frekventerer hyppig for å koble av utenom all fotballen. Gjerne iført moteriktige klær, for 21-åringen - han er motebevisst. - Jeg liker mote, det har jeg alltid gjort. Jeg liker å gå i litt spesialtøy, noe som er behagelig å gå i. Jeg har fått mye kritikk for det, spesielt i England, men jeg syns det er fett å gå i litt egne klær. Jeg er ikke redd for å skille meg ut. Jeg har hatt noen kontroversielle outfits oppgjennom, sier han. Mogensen kommer fra Pindstrup i Danmark. En liten by med 700 innbyggere. Allerede i syv- åtteårsalderen forsto han at han kunne bli en god fotballspiller. Noen år senere ble lille Pindstrup byttet ut for ungdomsstjernen med 37 aldersbestemte landskamper for Danmark, med storbylivet i London. - Jeg hadde to dager på å ta beslutningen. For en 17-åring var det spesielt å flytte fra lille Pindstrup til London, men det var kult og en kanonopplevelse som jeg setter veldig stor pris på. Det har vært med på å forme meg som person og menneske, sier Mogensen.

GUSTAV MOGENSEN

Alder: 21 år

Posisjon: Spiss

Tidligere klubber: Brentford, AGF Aarhus

FØRSTE 08-MÅL: Gustav Mogensen fikk sin første Sarpsborg 08-scoring i kampen mot Moss.

Smile, Sleeve, Gesture, Font
Smile, Sleeve, Font, Gesture
Sports equipment, Shorts, Soccer, Window, Player, Plant, Tree, Football, Cleat

Hoel Andersen vil slå knallhardt tilbake

En lårskade har ødelagt starten av sesongen for Martin Hoel Andersen, men haldenseren er fast bestemt på å vise seg fram når sjansen byr seg.

DRIBLEGLAD: Tross sin fysikk, er Martin Hoel Andersen en slepen tekniker. Det viste han blant annet fram mot Brann i Spania.

Tekst: Alexander Klaussen
Foto: Alexander Klaussen

Det meste som kunne gå galt, har gått galt i starten etter overgangen fra Kongsvinger. Jeg hadde gledet meg til å vise meg fram, men sykdom og nå en skade har gjort det vanskelig. Uansett gleder jeg meg voldsomt til å vise meg fra en bedre side når den tid kommer, sier Martin Hoel Andersen. Angrepsspilleren ble før sesongen signert på en toårsavtale fra Kongsvinger. Hoel Andersen debuterte i Sarpsborg 08 i 2013, og er nå tilbake etter opphold i Kvik Halden, Jerv, Øygarden og Kongsvinger.

- Jeg har stått i det og hele veien hatt et mål om å komme tilbake til Eliteserien og Sarpsborg 08. Når den muligheten her kom, trengte jeg ikke tenke meg om to ganger. Da var valget enkelt. Jeg er veldig stolt over å være Sarpsborg 08-spiller, sier han. I Kongsvinger noterte Hoel Andersen seg for ti mål og fem målgivende pasninger i OBOS-ligaen sist sesong. - Det er en mer voksen spiller som har fått litt mer fysikk og erfaring. Jeg kommer forhåpentligvis til å bidra mye. Jeg er en offensiv spiller som trives i boksen. Jeg føler det skjer ting når jeg er i og utenfor boksen. Jeg gleder meg til å bidra og score foran Sarpsborg-fansen. Det er utrolig gøy å være tilbake. Det er lenge siden sist.

Det er åtte-ni år siden, så det er spesielt å være tilbake, men jeg gleder meg veldig og føler jeg har glidd veldig fint inn i gruppa, sier han.

- Martin skal ta nye steg med oss

Sportssjef Thomas Berntsen hadde sett Martin Hoel Andersen flere ganger før han ble signert.

- Martin har stått i det over tid og tatt steg hele veien. Det som er ekstra interessant, er utviklingen hans med tanke på målpoeng. Den har blitt bedre og bedre med årene. Han er slepen teknisk, har nese for mål og er god i relasjonsspillet. I tillegg har han en voldsom fysikk, og den skal vi sørge for at han tar enda mer i bruk hos oss. Nå må Martin sørge for å bli skadefri, så håper vi fortsettelsen blir god, sier sportssjefen. - Nå har vi fått hjem en lokal gutt som vi mener kommer til å ta ytterligere steg hos oss. Vi er glad for å ha landet denne avtalen, utdyper Berntsen

Liker spillestilen

Hoel Andersen startet sesongen med en målgivende pasning mot Vålerenga i Vallhall. Han stortrives med måten laget spiller fotball på. - Formasjonen og måten vi spiller på liker jeg. Jeg kan spille kant, tier og spiss. Det er underholdende fotball - en fotball som passer meg hvor jeg håper å få fram mine kvaliteter. Jeg hadde en prat med Billborn og Berntsen før jeg signerte og har veldig tro på det vi gjør her. De første månedene har bekreftet det inntrykket, sier han. … og mimrer tilbake til debuten i 2013.

- Det var en stor dag. Det var klubbens første borteseier i Eliteserien og debut. Det er nok noe jeg aldri glemmer, så satser vi på flere kamper framover. Jeg gleder meg veldig og er veldig takknemlig for muligheten jeg får. Den skal jeg ta med begge hender.

MARTIN HOEL ANDERSEN

Alder: 27 år

Posisjon: Offensiv midtbane

Tidligere klubber: Kongsvinger, Øygarden, Jerv, Kvik Halden, Tistedalen

Natural foods, Lemon peel, Food, Rangpur, Fruit, Product, Citrus, Ingredient, Orange
Valencia orange, Natural foods, Food, Rangpur, Clementine, Ingredient, Tableware, Lime, Recipe, Fruit
Sports uniform, Jersey, Azure, Gesture, Sportswear

- Jeg vil bidra med scoringer og assist

Han kommer senest fra spill i Groningen og Panathinaikos. Nå tar Ramon Pascal Lundqvist et lite steg tilbake i karrieren for å skyte fart igjen med Sarpsborg 08.

POENGSPILLER: Ramon Pascal Lundqvist har mye målpoeng i seg. Her poserer han etter å ha blitt signert av klubben i mars.

Tekst: Alexander Klaussen
Foto: Alexander Klaussen

- Jeg har fått en veldig godt inntrykk. Vi har en sinnssyk match i laget. Vi klikker ordentlig bra sammen. Vi utfyller hverandre og har spillere som gjør hverandre bedre. Det er et inntrykk jeg fikk allerede fra første trening og senere mot Strømsgodset i min første kamp, sier Lundqvist. Allerede fem dager etter å ha blitt presentert, var den offensive midtbanespilleren inne fra start mot Strømsgodset. Det er en trend han håper vil vedvare.

- Målet er selvfølgelig å være delaktig. Som jeg sa da jeg kom, handler dette mye om å finne den virkelige

gleden i fotball igjen. Det er jeg sterk i troa på at jeg gjør i Sarpsborg. Vi har våre ting vi må finslipe på inn mot seriestart, men det er en bra gjeng i Sarpsborg som løfter hverandre opp. Jeg tror dette blir bra.

Lagkamerat med Strand Larsen

Ramon Pascal Lundqvist kommer senest fra spill i Groningen og Panathinaikos. I Groningen var han lagkamerat med Jørgen Strand Larsen. - Jørgen ga meg mye informasjon om klubben og snakket varmt om Sarpsborg. Jeg har vært på jakt etter en klubb som spiller en fotball jeg kler. Sarpsborg 08 er en slik klubb. Det er lag som spiller fin fotball og virkelig byr på seg selv offensivt. Det er kanskje en litt mindre klubb, men jeg gleder meg veldig til vi kommer i gang med tellende kamper. Måten laget spiller fotball på, matcher veldig bra til meg som spiller, sier Lundqvist. - Jeg er en kreativ midtbanespiller med et godt skudd. Jeg har et godt tempo, men spilleforståelsen og kreativiteten med ball er min største styrke. Jeg vet at det bor mye målpoeng i meg på dette nivået, sier 25-åringen.

Ettårsavtale

25-åringen har signert en ettårsavtale med Sarpsborg 08. Allerede har han funnet seg godt til rette. På fritiden brukes mye av tiden på hunden han har, i tillegg til mimring og morsomheter med Simon Tibbling. - Det blir litt X-Box også, men både Simon og jeg har spilt i Groningen. Det blir litt mimring og fotballsnakk med Simon. Vi har funnet hverandre fint, sier Lundqvist. Sportssjef Thomas Berntsen er sikker på at nysigneringen vil tilføre laget mye i 2023. - I Ramon Pascal Lundqvist får vi en spiller med ekstremferdigheter. Han er god én mot én, men er også en veldig klok og moden fotballspiller som har vist at han kan levere varene på et høyere nivå enn vi selv er på. Forhåpentligvis kan dette bli starten på et samarbeid som kan vare enda lenger, sier Berntsen. - Han kan spille i alle posisjonene fra midtbanen og opp. Oppkjøringen har vist at vi har vært utsatt for en rekke skader. Vi mistet også noen spillere i fjor vi har vært på jakt etter å erstatte. Med Ramon Pascal Lundqvist gjør vi nettopp det i tillegg til å spisse konkurransesituasjonen ytterligere, sier han videre.

Flere aldersbestemte landskamper

Lundqvist har spilt en rekke aldersbestemte landskamper for Sverige. Han står bokført med 78 kamper, 7 scoringer og 9 målgivende pasninger i Eredivisie og fikk også 11 kamper på utlån til den greske storklubben Panathinaikos. I år har svensken vært noe inn og ut av laget i Groningen, men ble nylig enig om å lete etter en ny klubb. - Finner jeg gleden igjen, vet jeg at det blir mange mål og assist. Det er også derfor jeg velger Sarpsborg 08. Jeg kjenner til flere av spillerne fra før, som jeg også vet er veldig bra. Samtidig har jeg sett hvor bra fotballen som spilles i Sarpsborg er. Jeg har hørt mye godt om trenerne og det føles som det er gode ambisjoner i klubben. Jeg ser et lag som er på vei i riktig retning, og det vil jeg gjerne være en del av. Starten har vært veldig fin og jeg ser fram til fortsettelsen.

RAMON PASCAL LUNDQVIST

Alder: 25 år

Posisjon: Midtbane

Tidligere klubber: Groningen, Panathinaikos, PSV Eindhoven, NAC Breda, Kalmar

Product, Human, Font
Product, Human, Font
Sports uniform, Shorts, Smile, Jersey, Blue, Player, Sportswear, Grass

Anvendelige Sander vil slå seg inn på 08 laget

Sander Christiansen fikk sin første Sarpsborg 08-periode ødelagt av en hjernerystelse. Denne oppkjøringen har bergenseren vist seg fra en helt ny side – som back.

STRÅLER: Sander Christiansen storkoser seg i Sarpsborg 08. Her fra en trening i Marbella.

Tekst: Alexander Klaussen
Foto: Alexander Klaussen

Han har 29 aldersbestemte landskamper og fikk som 16-åring valget mellom Borussia Mönchengladbach og Eintracht Frankfurt. Drøyt fire år senere spiller Sander Christiansen for Sarpsborg 08. - Det var en treningsleir i februar med landslaget hvor jeg gjorde det veldig bra. Det endte opp med at Mönchengladbach og Frankfurt kom på banen. Jeg fikk egentlig velge litt mellom de to klubbene, så endte jeg opp i Gladbach, sier Christiansen.

Stor overgang

Unggutten, som var 17 år da han signerte kontrakten med den tyske storklubben, erkjenner at overgangen fra trygge omgivelser i Bergen til å klare seg alene i Tyskland var stor.

- Det var tøft de første månedene. Jeg bodde på internat med 15-16 gutter. Vi var vel tre-fire utenlandske som tok godt vare på hverandre. Det var en berg-og-dal-bane, men samtidig sitter jeg igjen med en rekke opplevelser og erfaringer jeg setter pris på.

Billborn: - Har mange kvaliteter

Stefan Billborn håper 2023 blir året Sander Christiansen skal få gjennombruddet sitt på seniornivå.

- Sander er en spiller med et stort potensial. Han fikk mye av fjoråret ødelagt av skader og sykdom. Han er en pasningssikker spiller som orienterer seg fint. Han vet hva skjer rundt seg på banen og har mange kvaliteter som kan brukes flere steder på banen, sier Billborn.

- Jeg håper og tror han kan overraske oss. Det viktigste for Sander er å få trening over tid. Det blir viktig å ikke rushe noe, men ta tiden til hjelp både for oss og Sander selv. Det var veldig gøy at han fikk vist for andre enn oss hvor bra han kan være mot blant annet Jeonbuk i Spania, sier hovedtreneren videre. Sander Christiansen er enig med Billborn og føler 2023 har startet godt. - Endelig føler jeg har kommet godt inn i året. Jeg ser fram til det. Jeg vil spille fotball, spille viktige kamper og vinne, sier han.

Spiller gjerne back

Christiansen har gjennom oppkjøringen stort sett figurert som back. Først på venstresiden, men nylig også som høyreback. Opprinnelig er bergenseren sentral midtbanespiller, men han er ikke vondt å be om han får muligheten i de bakre rekker. - Jeg var faktisk høyreback da jeg spilte på et 15-årslag som 13-åring, så jeg er litt kjent med rollen fra tidligere. Jeg trives veldig godt i rollen i Sarpsborg. Her har du frihet til å gå litt inn i banen og bidra offensivt i spillet, så det blir nesten en hybridutgave av en midtbanespiller. Hvor jeg spiller når serien starter er irrelevant, jeg har bare lyst til å bidra mye, sier Christiansen.

SANDER CHRISTIANSEN

Alder: 21 år

Posisjon: Back/midtbane

Tidligere klubber: Borussia Mönchengladbach, Brann

Plant, Table, Wood, Floor
Property, Product, Plant, Organism, Font
Sports uniform, Ball game, Shorts, Vertebrate, Jersey, World, Soccer, Player, Gesture

-Jeg skal gi alt for å gjøre henne stolt

Christopher Bonsu Baah (18) har tatt Sarpsborg 08 med storm, men veien til proffkontrakt har vært brutal og hard for stortalentet.

KLAR: Christopher Bonsu Baah har allerede gitt sarpefansen mye å juble for. Her fra kampen mot Godset.

Bonsu var alene i Spania da moren døde:

Tekst: Alexander Klaussen
Foto: Alexander Klaussen

Han herjet mot Moss og filleristet Strømsgodset. Christopher Bonsu Baah er prøvespilleren som fikk fotball- Sarpsborg til å stå på hodet. Nå har 18-åringen signert en fireårskontrakt med Sarpsborg 08 og drømmen om suksess i Europa har startet. - Det har vært en veldig hard reise for meg. Moren min døde da jeg var alene i Spania og familien min fortalte meg det ikke med en gang. Jeg fikk ikke vært i begravelsen. Jeg var så stresset og slet med å holde fokus, men jeg kom meg videre, sier Bonsu. Det var først etter en stund Bonsu fikk vite om dødsfallet. Det preget ham, men bidra samtidig til å øke motivasjonen for å lykkes på fotballen ytterligere. - Broren min fortalte meg hva mamma ønsket av meg – å se meg spille fotball. Jeg tenker hun alltid er med meg og jeg skal gjøre alt for å gjøre henne stolt, sier talentet.

Ble tidlig hentet til akademi

Som 14-åring ble Bonsu kontaktet av Accra Shooting Stars. Akademiet, som er på full fart opp og fram i Ghana, så at de hadde med et helt spesielt talent å gjøre. - Christopher er et stort talent. Det så vi tidlig. Vi tok ham inn og startet denne reisen sammen, forteller Isaac Ansah, visepresidenten i Shooting Stars. - For oss handler det vel så mye om å utvikle personen som fotballspilleren. Du kan være en god fotballspiller, men det hjelper lite om du ikke oppfører deg. Christopher har vært et forbilde hele veien. Han jobber sokkene av seg. En ordentlig harding som vil opp og fram, men han er også vennlig og ydmyk. Vi er stolte over å se ham i Sarpsborg, utdyper Ansah. At valget falt på akkurat Sarpsborg 08, er ikke tilfeldig, skal vi tro Ansah. Etter Bonsu fylte 18 år i desember, har det vært voldsomt med interesse, men vi hadde tidlig en god dialog med Sarpsborg 08 og satte oss inn i klubbens verdier og historie. De har gjort en veldig god jobb med flere afrikanske spillere tidligere. Vi valgte akkurat Sarpsborg fordi vi vet det er en familiær og god klubb som kommer til å bygge videre på Christophers gode verdier. Det er viktig for oss.

Viste seg frem for storklubber

På veien til Sarpsborg, har Bonsu Baah vært innom akademier til klubber som Manchester United, Barcelona og Borussia Dortmund for å vise seg frem. - Det ga meg vanvittig god erfaring. Jeg lærte mye av gode spillere både teknisk og taktisk. Nå er jeg bare glad for å være her. Jeg skal gi alt for å ta nye steg og bidra til at vi i Sarpsborg 08 opplever fine ting sammen, sier Bonsu. Bonsu Baah er en spiller det er knyttet store forventninger til, men sportssjef Thomas Berntsen har vært tydelig på at man må huske å være tålmodig. Vi må huske på at dette er en ung gutt som kommer til et nytt land. Christopher har tatt oss med storm og er en veldig fin gutt, men vi skal gjøre dette i rett tempo. At Shooting Stars har hatt ham i Europa for å vende ham til fotballen som spilles her og det faktum at han snakker flytende engelsk er store plusser, men vi skal ikke stresse for mye. Det er et stort talent vi skal ta vare på og utvikle i rett tempo, sier sportssjefen.

CHRISTOPHER BONSU BAAH

Alder: 18 år

Posisjon: Spiss

Tidligere klubber: xxx

Font
Font
Sports uniform, Ball game, Footwear, Shorts, Shoe, Jersey, Player, Soccer

Humørsprederen fra Sørlandet vil ta en fast plass på laget

Nykommerenfra Start, Peter Reinhardsen, har levert en god oppkjøring. Nå vil han gjøre høyrebackplassen til sin.

GLADGUTT: Peter Reinhardsen liker å ha det artig, men han er også ekstremt hardtarbeidende. Her i kamp mot HamKam tidligere i vinter.

Tekst: Alexander Klaussen
Foto: Alexander Klaussen

Jeg trigges av konkurransen! Eirik Wichne er tilbake og Sander Christiansen har levert godt i vinter, men jeg skal gjøre hva jeg kan for å ta den høyrebackplassen når alvoret drar i gang. Det er målet. Jeg vil bidra i dette laget, sier Reinhardsen.

Inntrykket jeg hadde av klubben før jeg signerte, har bare blitt forsterket. Det legges til rette for å ta nye steg og utvikle seg som fotballspiller. Jeg fikk et veldig godt førsteinntrykk og det har blitt enda bedre enn jeg trodde. Jeg stortrives i byen, med lagkamerater, støtteapparat og trenere, sier Reinhardsen.

Reinhardsen kommer senest fra spill i Start. På Sørlandet har Reinhardsen vært svært delaktig for gultrøyene. 23-åringen noterte seg for fem mål og totalt syv målpoeng sist sesong.

- I Peter Reinhardsen har vi fått en målrettet, sulten og utviklingsbar, norsk spiller i en fin alder. Peter er aller best offensivt, men har også figurert som midtstopper tidligere i karrieren. Det er en veldig fin gutt med gode holdninger som har gjort et veldig godt inntrykk til nå. Han er en anvendelig spiller som kan bekle flere posisjoner i forsvaret, men også høyere i banen. Likevel er det høyrebackplassen han først og fremst konkurrerer om nå, sier sportssjef Thomas Berntsen.

Behersker flere posisjoner

Reinhardsen håper han kan være med på å begeistre publikummet på Stadion.

- Jeg er en energisk person som er glad i ball og bidra i spillet. Jeg har en god motor og liker å drive framover i banen. Jeg har tidligere spilt midtstopper, så jeg behersker det defensive spillet også. Jeg skal bidra med det jeg kan både og utenfor banen, sier han. Og det har han virkelig gjort til nå. 24-åringen har glidd rett inn i gruppa, bydd på seg selv og utstrålt en deilig energi.

Digger spillestilen

Det er vel slik jeg er. Jeg liker å ha det moro og by på meg selv. Vi har en veldig fin gjeng i Sarpsborg som har det gøy sammen. Nå gleder jeg meg til seriestart og sommeren. Selvom jeg er fra Kristiansand, gleder jeg meg også til å oppleve solbyen på sommeren. Jeg har hørt mye bra om Sarpsborg når den viser seg fra sitt aller beste, sier han. Spillestilen i Sarpsborg 08 er noe som har appellert veldig til 24-åringen. Den er så dynamisk og fin. Vi vil og skal spille underholdende fotball. Som back i dette systemet kan du virkelig bidra. Offensivt kan du gå inn i banen og virkelig delta i spillet. Vi kommer ofte i gode posisjoner, så jeg håper det skal dryppe noen målpoeng i år også, sier han.

PETER REINHARDSEN

Alder: 24 år

Posisjon: Høyreback

Tidligere klubber: Start, Arendal, Jerv

Automotive parking light, Motor vehicle, Font
Font, Rectangle
Sports uniform, Shorts, Jersey, Soccer, Football, World, Player, Ball, Grass

Victor Torp vil skyte seg inn i sarpesupporternes hjerte

Det er neppe en underdrivelse å si at Victor Torp har en vanvittig skuddfot. Den håper han å vise fram mye i 2023.

MÅLFARLIG: Victor Torp har dunket scoring etter scoring i oppkjøringen. Her vrikker han vekk en Godset-spiller før han dunker ballen i hjørnet bak keeper.

Tekst: Alexander Klaussen
Foto: Alexander Klaussen

Midtbanespilleren ble hentet til Sarpsborg 08 fra FC Midtjylland i sommer og viste raskt at han har mye å tilføre Sarpsborg 08-laget. I løpet av sin første periode i den blåhvite drakta noterte han seg, fordelt på innhopp og kamper fra start, for to scoringer.

To-tre klasser bedre enn i fjor

- Jeg syns vi ser at Victor Torp er to-tre klasser bedre enn i fjor. Han har aldri helt fått tillit i andre klubber. Vi så på video før han signerte at det var gode aksjoner der. Det tar litt tid før vi får ut det beste av hver enkelt, men Victor ser veldig, veldig bra ut nå, skryter hovedtrener Stefan Billborn. Gjennom vinteren har Victor Torp vært svært delaktig i det offensive spillet til Sarpsborg 08. Dansken har levert en rekke scoringer og målgivende pasninger. Nettopp skuddfoten stikker seg ut som den virkelige x-faktoren i spillet til dansken. - Jeg bruker mye tid på å trene skuddfoten. Jeg har alltid vært fascinert av det. Man kan aldri trene den for mye. Jeg liker å stå og eksperimentere litt med skuddene mine, det synes jeg er morsomt, sier Torp.

Glad i hjembyen

Torp er fra den danske kystbyen Lemvig, men har nå bosatt seg i Sarpsborg sentrum.

- Jeg har et bilde hjemme i leiligheten fra Lemvig. Man må aldri huske hvor man er fra. Det er et sted jeg har mange gode minner fra. Det er alltid deilig å komme hjem dit, men jeg trives også veldig godt her i Sarpsborg. Jeg fant meg raskt til rette, sier Victor Torp. 23-åringen fikk tidlig prøve seg i utlandet. I 2021 ble den da 20 år gamle Torp sendt til KV Kortrijk i den belgiske toppdivisjonen på lån. Han har også vært på lån i Lyngby og Fredericia. - Det var i Lyngby jeg først spilte i Superligaen. Jeg hadde det veldig bra der og var første gang jeg flyttet for meg selv. Det var noen timer vekk fra min familie. Det var en god tid. Jeg lærte også veldig mye i Belgia, spesielt personlig og mentalt. Fotballmessig var det nok ikke min beste opplevelse, men man lærer mye av det også. Norsk fotball minner meg om Belgia. Det er åpne kamper og fart i oppgjørene. Jeg liker veldig godt måten vi spiller fotball på i Sarpsborg. Det skapes sjanser og scores mål. Det er fett, sier Torp. - Vi skal ut og gi full gass fra start. Vi møter et godt lag i serieåpningen, men det er også de kampene jeg synes er fetest å spille. Nå kan serien bare komme, sier Victor Torp.

VICTOR TORP

Alder: 23 år

Posisjon: Offensiv midtbane

Tidligere klubber: Midtjylland, Kortrijk, Lyngby, Fredericia

Sports equipment, Soccer ball, Footwear, Shorts, Football, Player, Jersey

Tibbling har levert en strålende oppkjøring

Med sin lekre ballbehandling og blikk for spillet, har Simon Tibbling virkelig vist seg fram gjennom vinteren.

I UTVIKLING: Han er 28 år, men fortsatt i rivende utvikling. Stefan Billborn har store forventninger til Simon Tibbling i 2023.

Tekst: Alexander Klaussen
Foto: Alexander Klaussen

Man kunne se det i løpet av høsten. Simon Tibbling ble bare bedre og bedre. Oppkjøringen til 2023-sesongen gir forhåpninger om en ordentlig god sesong av 28-åringen.

Simon har tatt steg og funnet seg enda bedre til rette etter overgangen i sommer. Han ser du allerede nå at kommer til å bli ordentlig god. Han kom hit og vi brukte han i flere ulike plasser. Det var ikke optimalt for ham. Vi visste at hans beste spiller er ute til venstre, der han også gjorde det som best i Brøndby og Groningen også. Det tror jeg blir veldig bra, sier hovedtrener Stefan Billborn.

Stockholm-mannen fikk sin seniordebut i Djurgården som 17-åringen og har etter det representert Brøndby, Groningen, Emmen og Randers.

- Jeg er vel en ganske alround midtbanespiller, men kan spille både kant og sentralt, beskrev Tibbling seg

I Sarpsborg bor han med samboeren sin Sofie. Han tilbringer også mye tid med Junior og Ramon Pascal Lundqvist selv som da han signerte i sommer.

- Det blir mye tid med dem, det er det ikke tvil om. Det er veldig fine folk. I Sarpsborg er det en helt spesiell atmosfære. Det er en utrolig fin gruppe av mennesker i klubben, både de som jobber her og de som bor her. Det er en fin by. Litt mindre enn tidligere byer jeg har bodd i, men det er veldig koselig her, sier Tibbling.

Legger ned voldsom innsats

Hver eneste dag etter trening står Tibbling igjen og legger ned en ekstra innsats. Ene og alene for å ta nye steg som fotballspiller.

- Jeg har alltid likt å trene og er vant til å trene mye. Jeg vil alltid bli bedre. Vi har veldig kort tid som fotballspiller. Den tiden må man verne om og da kan jeg legge ned litt ekstra tid for å hjelpe laget. Målet er at jeg skal bli bedre og bedre i Sarpsborg 08-drakta, sier han.

Vant U21-EM

Tibbling har opplevd store ting på fotballbanen. Han har vunnet cupen i Danmark og også spilt OL for Sverige.

- Det har vært fett. U21-EM var kanskje det aller største da vi vant turneringen. Jeg har vunnet og tapt cupfinaler. Min drøm er faktisk å vinne en tittel i Norge. Forhåpentligvis kan vi få en tittel i Sarpsborg også.

Og jobben – den starter 10. april når Bodø/Glimt kommer på besøk. Høyst sannsynlig med Simon Tibbling ute til venstre i Sarpsborg 08s lagoppstilling.

SIMON TIBBLING

Alder: 28 år

Posisjon: Midtbane

Tidligere klubber: Randers, Emmen, Groningen, Brøndby, Djurgården

Font
Naval architecture, Rectangle
Ball game, Sky, Player

- Vi har et uforløst potensial her!

Sarpsborg 08s damelag ble etter fjorårets kvalifisering klar for den nye 2. divisjonen for kvinner. Darren O ‘Sullivan har kommet inn som damelagets nye trener og gleder seg til å komme i gang med årets sesong. O ‘Sullivan mener det finnes ett uforløst potensial i spillerstallen.

Sarpsborg 08s dametrener Darren O’Sullivan gleder seg til å gyve løs på sesongen.

Tekst: Asbjørn Thue
Foto: Asbjørn Thue

- For de som har fulgt damelaget de siste årene så vil det bli en ny spillestil på Sarpsborg stadion. Det skal være solid defensivt, men laget vil fremstå mer angrepsvillige enn tidligere, forklarer O ‘Sullivan.

Stor innsats gjennom oppkjøringen

Det skrytes også av jentenes innsats i sesongoppkjøringen.
- De har vært helt fantastiske! sier O ‘Sullivan.

Hovedtreneren jobber i disse dager steinhardt med å spikre ferdig troppen for 2023-sesongen. Stallen er foreløpig tynn, uten at det stresser hovedtreneren nevneverdig.

- Jeg ønsker selvsagt å hente spillere som passer inn både i troppen vi allerede har og i spillestilen vi ønsker oss fremover. Dette jobbes det hardt med av samtlige i trenerteamet. Samtidig er det viktig for oss å legge ned en god jobb rundt jenter 17-laget og akademiet vårt. Det er her vi skal rekruttere mye av spillerne framover. Det må fungere, sier O’Sullivan, som skryter av akademiansvarlig
Veronica Fredriksen Ribe.

- Målet er å kunne tiltrekke seg de beste unge talentene og utvikle de til A-lagsspillere. Under Veronicas ledelse er jeg trygg på at grunnlaget for å tenke langsiktig legges. Det er viktig for oss. Vi ser det er en god oppside med langsiktig arbeid blant de yngre.

Ønsker å framstå bærekraftig

Klubben har tidligere uttalt at et mål for damesatsingen, er å gjøre dette enda mer bærekraftig. At de i større grad skal kunne stå på egne bein.

- Jeg tror det er nødvendig for profesjonaliseringen av damelaget. Med det sagt, føler jeg hele klubben og samtlige som har en finger med i spillet rundt damelaget er med på den tankegangen, sier O’Sullivan.

- Alle drar i samme retning og jeg opplever at alle her er deler den samme ambisjonen og ønsket om å lykkes. På sikt er målet å få damelaget opp i 1. divisjon og senere Toppserien, men veien dit er lang og krevende. Det er et mål vi ser for oss i et tre-fireårsperspektiv. Jobben starter imidlertid nå med den nye, mer spissede 2. divisjonen for kvinner, sier hovedtreneren.

Vårt kortsiktige mål er å etablere oss i divisjonen. Vi må få en god start på sesongen og forhåpentligvis bygge videre på det inn mot sommeren. Jeg er optimist, avslutter O’Sullivan.

Darren O’Sullivan er Sarpsborg 08s dametrener denne sesongen.

Font
Font
Sports uniform, Smile, Sleeve

Stortalentet fikk sitt virkelige gjennombruDd i 2022

Hun ble kåret til årets unge spiller og scoret hat-trick i kvalifiseringsspillet. Maja Martinsen fikk en pangavslutning på 2022-sesongen og håper nå å bygge videre på nettopp den inn mot 2023.

Maja Martinsen står foran sin tredje sesong i Sarpsborg 08 - mer sulten enn noen gang

Tekst: Asbjørn Thue
Foto: Asbjørn Thue

Jeg har hatt en god og stigende utvikling siden jeg kom til klubben. Jeg har også klart å jobbe meg inn i startelleveren. Det er jeg glad for, sier Martinsen.

Mye egentrening

Martinsen kom til Sarpsborg 08 som 15-åring. Bare ett år senere fikk hun også debuten sin på A-laget i en NM-kamp mot Ull/Kisa på Sarpsborg Stadion. Martinsen beskriver det som viktig at hun fikk kommet inn tidlig slik at hun både fikk vist seg frem og spilt med mer etablerte spillere.

- Jeg skal satse og da må jeg legge ned mye innsats selv. Jeg får mye hjelp av pappa, vi bruker mye tid på Merkur, kan Martinsen fortelle. - Det ligger også en del styrke i egentreningen. Dette for å bli både hurtigere og sterkere. Jeg vil ta for meg på banen og legger ned mye tid på egenhånd for å nå målene mine.

Storfornøyd med klubben

Martinsen skryter av Sarpsborg 08 og fremhever spesielt satsingen på yngre spillere som positivt.
- Klubben fokuserer veldig mye på de unge og det er mange som også er her nå, sier hun. Det henvises blant annet til Sidra Ibrahim og Tuva Fagerborg som begge fikk sine første minutter på A-laget under en treningskamp mot Ørn-Horten tidligere i vinter. - Det satses jo på de unge her og jeg var ung selv også da jeg fikk spilletid på A -aget. Dette er noe Sarpsborg 08 er opptatt av og som jeg setter høyt, sier hun.

Martinsen trekker også frem tidligere Sarpsborg 08-trener Mike Speight som avgjørende for hennes egen utvikling. Speight var også i sin tid treneren som hentet nettopp Martinsen til Sarpsborg 08. Siden den gang har det blitt både hattrick i kvalifisering, seriegull og til slutt endte hun opp med å bli kåret til årets unge spiller i 2022.

Martinsen beskriver 2022-sesongen som en sesong der hun fikk prøvd seg i mange ulike posisjoner.
- Jeg tror den eneste plassen jeg ikke spilte var keeper, forteller Martinsen og ler.

At Martinsen er anvendelig, er det liten tvil om. Hun ser store oppsider ved å kunne bekle flere posisjoner.

- Jeg trives veldig godt fremover i banen. forklarer Martinsen når hun blir spurt om hvor hun selv foretrekker å spille.

Under Darren O ‘Sullivan sin ledelse har nå Martinsen hovedsakelig blitt brukt som indreløper, noe hun selv er meget fornøyd med. - Jeg trives veldig godt der. Her kan jeg legge til rette, være med i angrep, men også bidra godt for laget defensivt. Det er en rolle jeg har det bra i, men jeg trives også veldig godt helt på topp, sier hun.

Har trent med toppserieklubber

Martinsen har også gjort det så godt i Sarpsborg 08 at hun har fått trent med toppserieklubber som Stabæk og Røa. - Røa var såpass interessert at de ønsket å signere meg allerede etter en trening. Dem så jo noe i meg og det var veldig hyggelig. Det gir en bekreftelse på at jeg har gjort noe riktig kan Martinsen fortelle.

- Oppholdet i Stabæk ga meg mye nyttig erfaring. Opplegget var veldig profesjonelt, et steg opp fra det vi har i Sarpsborg akkurat nå. Klærne var alltid vaska. Du kunne egentlig bare sette fra deg skoene. De hadde egne plasser... Ja, det var på stell, forteller Martinsen ivrig.

Om egne ambisjoner så er det blant annet toppserien og landslag som står høyt på listen, men naturligvis så drømmes det også om utlandet.

Om årets sesong kan Martinsen fortelle at det blir tøft.
- Det er en mer spisset liga og det har gått i fra hele åtte avdelinger i fjor til nå å være to. Målet vårt er å holde oss i 2. divisjon, komme oss høyt på tabellen og vinne så mye som mulig. Vi har også et mål om å gjennomføre gode treninger. Det vil hjelpe oss i kampene, sier hun.

Maja Martinsen, klar for sin tredje sesong i Sarpsborg 08.

Urban design, Building, Plant, Travel
Natural landscape, Plant, Building
Sports uniform, Smile, White, World, Jersey, Sleeve, T-shirt, Sportswear

Ny utstyrleverandør gir supporterne langt flere produkter å velge imellom

Danske Hummel er Sarpsborg 08s nye utstyrsleverandør. Det vil føre til at klubbens supportere vil få langt flere produkter å velge imellom.

Ny drakt fra danske Hummel for spillerne i Sarpsborg 08. Du kan nå kjøpe drakta innrammet av Sarpsborg 08.

Tekst: Jon Henriksen
Foto: Jarl Morten Andersen

-En grunnene til at vi skiftet leverandør på utstyrssiden, var nettopp produktspekter er veldig bredt og omfattende. Hummel har et videre spekter av produkter i alle aldersklasser. De første smakebitene fikk folk i vår julebutikk på Amfi Borg, opplyser daglig leder, Raymond Fjeld.

Sarpsborg 08 har inngått en femårs avtale med utstyrsleverandøren Hummel.

SELECT, som har vært med klubben i alle år, ble valgt bort. Samtidig er det grunn til å understreke at Prozo samarbeider fortsatt med SELECT, og flere av samarbeidsklubbene i Sarpsborg har avtaler med SELECT. dette vil gi oss et løft, samt at vi trenger litt nye impulser enkelte ganger, sier Fjeld.

Er med videre

SELECT er videre med som ligasponsor og leverer matchballer til Eliteserien, Obosligaen, Toppserien for kvinner og NM. -Den nye avtalen er den største vi noensinne har hatt med en utstyrsleverandør. Pengene er nå en sak, men

Gleder seg

Anders Mårdalen i AssistCo AS, som er Hummel-distributør i Norge, ser virkelig fram til samarbeidet. Han sier: -Sarpsborg 08 har en lojal tilhengerskare og vi gleder oss til å involvere oss i dette store engasjementet. Klubben er sterk sportslig, men har også flotte mennesker å samarbeide med. Dette tror vi blir veldig bra.

Skiller seg noe ut

Noe av det mest synlige vi kan registrere er at spillerne har helt nye drakter. Det er ny hjemmedrakt og ny bortedrakt. - De nye draktene har elementer i seg som er gjenkjennelig for Sarpsborg 08 sin del, men samtidig skiller drakta seg ut, sier Raymond Fjeld.

Hummel har eksistert siden 1923 og er blant verdens eldste sportsmerkevarer.

Vehicle registration plate, Automotive lighting, Wheel, Tire, Car, Hood, Grille
Vehicle registration plate, Automotive tire, Car, Wheel, Hood
Sports equipment, Clothing, Smile, Soccer, Gesture, Player, Football

Ny app til samarbeids-klubbene

Sarpsborg 08 har investert i en svensk ny app, som skal gjøre det enklere for samarbeidsklubbene i treningshverdagen. «Supercoach-appen» er tatt godt imot hos distriktets fotballklubber.

Tekst: Jon Henriksen
Foto: Sarpsborg 08

«Supercoach» er i all hovedsak en app som består av tre ulike funksjoner. Blant annet en kalender, hvor man kan periodisere øvelsene og en bank med hele 1 400 øvelser.

Egen sportsplan

-Som trener kan du selv lage og legge til øvelser, og det finnes en side der de forskjellige klubbene kan legge til planverk for lagene med egen sportsplan for barn og ungdom om det er ønskelig, sier Adrian Ryen Solli, akademiansvarlig og trener for G15.

Øvelsesbanken er delt i mange forskjellige kategorier ut ifra hva slags tema/ferdigheter man ønsker å trene på. Aldersklassene er primært delt inn fra fem til 15 år.

Passende øvelser

-Hvis en trener på sjuårslaget til en av klubbene ønsker å trene på teknikk, huker man av dette når man skal finne øvelser og øvelsesbanken vil da finne passende øvelser til nettopp dette, forteller Ryen Solli.

Appen fungerer slik, at man går inn på de forskjellige øvelsene, vil det stå beskrevet hvordan øvelsene skal bli satt opp og hva man skal coache på. Her vil det også komme opp forslag til hvordan man kan øke vanskelighetsgraden på øvelsen.

21 år gammel

-Hva når det kommer nye trenere inn i bildet?
-Det er dette som er så genialt med denne appen. Nye trenere kan gå inn i kalenderen og se hva laget har trent på tidligere. Dette er et enkelt verktøy å lære seg og bruke.

Adrian Ryen Solli er 21 år gammel, men han er allerede inne i sitt sjette år i Sarpsborg 08. Han startet som analytiker for G16, som trenes av Dan Atle Grønn. Ryen Solli fikk oppæring av sjefsspeider, Joshua Karesch og analysesjef, Tore Bergerud.

Treningsmengden er økt

-Etter hvert ble jeg trener på vårt akademi og nå er jeg ansvarlig for klubbens akademi, samt hovedtrener for G12 og G13, samt medtrener for G15. -Har dere endret på rutinene i treningshverdagen?-Forandringen fra tidligere, er at klubben har tatt tydelige grep. Treningsmengden er økt og skal økes gradvis, slik at spillerne skal være bedre rustet for å ta steget opp på A-laget. Dette er en prosess som vil ta noe tid, men målsettingen er at flere unge spillere fra lokale klubben skal komme med i Sarpsborg 08s A-lagtropp, sier Adrian Ryen Solli.

Adrian Ryen Solli er ny akademiansvarlig i Sarpsborg 08.

Automotive tire, Synthetic rubber, Wheel, Tread, Fender
Automotive tire, Product, Vehicle, Wheel, Font, Travel
Sports uniform, Smile, Sleeve, Jersey, Jacket

På tur med Målklubben

Pål Martin Klemsdal Wernersen ble den heldige vinneren av Målklubben 2022. Premien? Tur til Marbella for å følge favorittlaget på treningsleir i tre dager!

Tekst: Patrick Walther Larsen
Foto: Sarpsborg 08

Wernersen vant turen etter å ha blitt trukket ut blant flere enn 80 private bidragsytere i Målklubben 2022. Med seg på tur hadde han en annen erkeblå supporter, nemlig Ole Martin Skjervengen.

Wernersen oppsummerer turen slik:

- Det har vært veldig, veldig bra. Endelig å få se litt av guttæne og få litt følelsen av at det snart er sesongstart. Det er veldig gøy å komme så tett på laget. På fredag var vi ute og spiste middag sammen med Billborn og Björklund. Det å få snakke med dem og høre litt «inside», det er jo noe man setter veldig stor pris på som supporter.

Skjervengen istemmer:

- Dette har vært et fantastisk opplegg. En kjempetur!

På Sarpsborg 08s nettsider kan man se en video fra Wernersens og Skjervengens opphold i Spania. Der kommer Wernersen med følgende oppfordring til Sarpsborg 08-supporterne:

- Kjære alle supportere av Sarpsborg 08: Det er ikke noe å tenke på, Målklubben 2023, det er bare å melde seg inn. Se hva man kan vinne. Oddsen er faktisk ganske god. Kom igjen!

Ole Martin Skjervengen og Pål Martin Klemsdal Wernersen i Spania.

Sleeve, Gesture, Font
Font

SLIK SPILLES KAMPENE I ELITESERIEN I 2023

Azure, Font, Aqua

*Ligakamper markert med dette symbolet er ikke berammet. Kamptidspunkt og dato kan derfor bli endret når TV-kampoppsettet kommer. Straks det ligger et kanalikon ved kampen så er den berammet. I sjeldne tilfeller kan kampen da også flyttes.

Vehicle registration plate, Automotive lighting, Tire, Wheel, Grille, Car, Hood
Automotive lighting, Motor vehicle, Car, Hood, Font, Bumper
Sleeve, Gesture, Player, Jacket

- Målet er å få fram flere spillere

Før 2023-sesongen er det gjort en rekke endringer i utviklingsavdelingen til Sarpsborg 08. Målet er å få fram flere egenproduserte spillere.

Store endringer i u-avdelingen:

Tekst: Alexander Klaussen
Foto: NTB Scanpix

Utviklingsavdelingen til Sarpsborg 08 har, etter årsskifte, vært gjennom en omstrukturering i form av påmeldte lag i seriespill i 2023. Nytt av året er vårt U23-lag som skal konkurrere i 3 divisjon. Treningsgruppen består av fjorårets G19-spillere, og noen nye tilskudd.

I kamphverdagen vil troppen bli styrket med spillere fra A-laget og utgjøre en rekruttstall. Tilegnelsen av U23 innebærer at vårt tidligere G19-lag ikke vil konkurrere i seriespill, men deltar i NM G19. Bakgrunnen for dette er at vi ser at de beste G19-spillerne i Norge konkurrerer ofte på et høyere nivå enn Nasjonal G19 eller interkrets G19.

- Vi ser at flere av klubbene vi konkurrerer med har andrelag høyere i divisjonene. De beste juniorene spiller dessverre ikke interkretsfotball lenger. Vi er avhengig av å gi våre beste juniorer en bedre utviklingsarena, sier sportssjef Thomas Berntsen.

U15 og U17

Utviklingsavdelingen er en del av akademiklassifiseringen til NTF (Norsk toppfotball) som innebærer at klubben konkurrerer i et nasjonalt seriespill. Ulikt fra tidligere år er det nå opprettet en U17-kamparena, som vårt G17 lag deltar i. Dette er treningsgruppen som i fjor utgjorde både G16 nasjonal og G16 interkrets.

- I 2023 er vi ikke påmeldt i seriespill for G16 interkrets, men deltar i G16 NM. Derimot er kamparenaen G17 nasjonal. Vårt yngste lag deltar i Nasjonal G15, dette er treningsgruppen som utgjorde vårt G14-lag i 2022. G15 består av våre egne spillere og hospitanter fra samarbeidsklubber i Østfold, sier Berntsen.

Gode utviklingsarenaer

De nasjonale arenaene for G17 og G15 er et veldig godt tilbud for klubbens unge håpefulle hvor de får matchet seg mot de beste spillerne i sin aldersgruppe i Norge.

- Vår ambisjon og ønske er å legge til rette for at så mange som mulig tar steget opp til vårt A-lag på sikt. For spillerne koster det hardt arbeid, en stor dedikasjon og et stort ønske om å bli best. Gjennom vår omstrukturering får vi bedre treningsuker der vi kan trene hardere og mer målrettet i treningsarbeidet.

- I 2023 har vi økt både treningsmengde, kampbelastning og intensitet i treningshverdagen for at spillerne skal være robuste, fysisk og taktisk klare for å ta neste steg hos oss. Nåløyet er trangt, men vi håper dette kan være med å bidra til at vi får fram flere egenproduserte spillere. Det er ingen quick fix, men reisen har startet. Som klubb skal vi fasilitere etter beste evne, så er det til syvende og sist til opp til hver enkelt spiller å legge ned innsatsen som avgjør om det blir et gjennombrudd eller ikke, sier sportssjefen.

Sarpsborg 08 og sportssjef Thomas Berntsen har som målsetting og få fram flere egenproduserte spillere.

Motor vehicle, Font
Product, Font